ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА ВЛАСТИ У ИНТЕРЕСУ ГРАЂАНА
25.09.2014


Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички отворила је Националну конференцију „Успостављање институционалних механизама за питања ЕУ у јединицама локалне самоуправе у Србији“ коју је организовала Стална конференција градова и општина (СКГО) у сарадњи са Кабинетом потпредседнице Владе и министарке државне управе и локалне самоуправе и Преговарачким тимом за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији. Конференција је организована у хотелу Метропол Палас у оквиру програма „Подршка локалним самоуправама у Србији у процесу ЕУ интеграција“, који финансира Краљевина Шведска и спроводи СКГО. Присутнима су се обратити и Јадранка Јоксимовић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције, проф. др Тања Мишчевић, шефица Преговорачког тима, проф.др Зоран Перишић, председник СКГО и градопначелник Града Ниша, Кристер Асп, амбасадор Краљевине Шведске и Мајкл Девенпорт, шеф Делегације ЕУ у Србији.

По речима проф.др Зорана Перишића, председника СКГО, циљ одржаљвања ове конференције је да се изабраним представницима локалних органа власто представи иницијатива СКГО за успостављање институционалних механизама за питања ЕУ у јединицама локалне самоуправе у Србији. Она је усмерена на праћење активности везаних за приступање Србије ЕУ важних за локалну самоуправу, подршку и информисање политичког руководства и запослених у општинама о актуелним питањима у том процесу, као и на комуникацију и сарадњу са другим релевантним институцијама и организацијама на локалном, регионалном, државном и европском нивоу. СКГО је уз подршку експерата припремила анализе различитих модела институционалних механизама и моделе правних аката којима се поједини уређују.

Др Кори Удовички, потпредседница Владе Републике Србије и министарка државне управе и локалне самоуправе, говорила је o мерама Реформе државне управе и локалне самоуправе у контексту приступања Србије ЕУ. О значају процеса приступања Србије ЕУ, указала је Јадранка Јоксимовић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције, Влада Републике Србије. „Србија као земља кандидат за чланство у Европску унију, треба максимално да искористи средства која су јој понуђена из ИПА фондова ЕУ. Тренутно нам је на располагању око 200 милиона евра. Битно је да се фондови који су нам на располагању на добар, транспарентан и одговоран начин користе и да има резултата-нагласила је Јоксимовићка. Она је недавно, приликом посете Нишу и обиласка Спомен парка Бубањ, истакла добре резултате пројектних активности нишке општине Палилула и председника Бобана Џунића, јер је на прави начин схваћена могућност, да се коришћењем средстава ИПА фонда унапреди квалитет живота грађана општине. Мајкл Девенпорт, шеф Делегације ЕУ у Србији, у свом излагању о „Значају укључивања локалних власти у процесе на нивоу ЕУ и држава чланица ЕУ“ посебно је истакао важност децентрализације власти и њено приближавање грађанима. Он је подсетио учеснике конференције да су захваљујући децентрализованом систему имплементације средства националног ИПА програма Европске уније у Србији искоришћена са преко 85 одсто а за прекограничне пројекте и са преко 93 одсто. О „Улози локалне самоуправе у процесу ЕУ интеграција“ говорила је и проф.др Тања Мишчевић, шефица преговарачког Тима Влада Републике Србије за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији. Она је изјавила да је велики број грађана Србије за промене и за реформе по европским стандардима. То је показатељ да се "нисмо ми променили према Европској унији већ у разумевању онога што је добро за нас”. Председник Градске општине Палилула Бобан Џунић и овим поводом подсетио је на иницијативу градских општина у Нишу о добијњу већих  надлежности у градским општинама. „Ми смо увек први у сусрету са нашим грађанима, у решавању њихових захтева и проблема, Наше руководство је у протекле две године остваривања власти показало висок ниво објективности, хуманости и одлучности у решавању проблема свих категорија становника, посебно у кризним ситуацијама. Елементарне непогоде, које су недавно задесиле нашу земљу па и наш град и општину, биле су најбоља провера наше спремности и улоге. Зато што немамо одговарајући статус изгубили смо могућност да аплицирамо за бројне пројекте ЕУ и да обезбедимо додатна средства по основу степена развијености општине која има преко 80.000 становника. (Д.В)